Utcai kerítés ötletek

Az otthonunkat körülvevő kerítés manapság már nem csupán a telekhatárok kijelölésére szolgál. Egyrészt kisebb eséllyel hatolnak be idegenek a birtokunkra, másrészt esztétikai funkciót is ellát, amelyet mind a szomszédok, mind a járókelők megcsodálhatnak. Szerencsére napjainkban utcai kerítés ötletek egész tárházával találkozhatunk, így mindenki könnyedén megtalálhatja az elképzeléseihez leginkább passzoló megoldást

Utcai kerítés ötletek: melyek a legnépszerűbbek?

Ha időtálló kerítést szeretnénk, legelőször is el kell döntenünk, hogy a térelválasztó nyitott vagy zárt legyen. Egyesek ragaszkodnak ahhoz, hogy teljesen elzárt telekkel rendelkezzen otthonuk, míg mások inkább az „átlátható” megoldásokat kedvelik – a választás ebben az esetben egyéni ízlés kérdése. Azzal azonban tisztában kell lennünk utóbbinál, hogy az udvarunkon található értéktárgyak és magánszféránk egyes elemei láthatóvá válnak a külső szemlélők számára.

Emellett befolyásoló szerepe lehet a helyi építési szabályzatnak is – nevezetesen, hogy milyen kerítés elemek vagy formák engedélyezettek. Érdemes ezért kapcsolatba lépni a helyi önkormányzattal, hogy milyen lehetőségeink vannak az utcai kerítés ötletek megvalósításához. Miután mindezzel megvagyunk, a kerttervezés következő fázisa térelválasztónk szerkezetének és anyagának kiválasztása.

Fa kerítés

A fából kerítések örök klasszikusnak számítanak hosszú évek óta, és szinte valamennyi építészeti stílushoz remekül illeszkednek. Széles választék áll rendelkezésre a különböző faanyagokból, amelyek egyedi látványt kölcsönöznek minden ingatlannak. Emellett az utcai kerítés ötletek közül ez a megoldás számít a legkörnyezetbarátabbnak, miután életciklusuk végén újrahasznosíthatók. Hátránya, hogy rendszeres karbantartás igényel, valamint igen sérülékeny – ha tehát a strapabíróság az elsődleges szempontunk, nem a fa kerítés lesz számunkra az ideális opció.

utcai kerítés ötletek otthonra

Fémből készült kerítés

Talán mondani sem kell, hogy a fémkerítések roppant strapabírók, tömörek és maradandók – akár több, mint 100 évig állják a sarat. Ez egyben azt is jelenti, hogy hatékonyabb védelmet biztosít a betolakodók ellen, mint a fából készült változatok. Ami a látványvilágot illeti: mutatós, grandiózus kinézete főként modern, minimalista otthonok térelválasztásához szokták alkalmazni. Hátrányuk, hogy megfelelő kezelés és festés nélkül hamar rozsdásodik, nagy súlya miatt pedig nehezen rögzíthető. Utóbbihoz az is hozzátartozik, hogy egy fémkerítés gyakorlatilag tökéletesen sima, egyenletes talajt igényel, vagyis meredekebb területen nem igazán jöhet szóba.

Kő vagy kőhatású betonkerítés

Az utcai kerítés ötletek egy másik népszerű változata a kőből, vagy kőhatású betonból készült térelválasztók. Előnyük, hogy időtállók, strapabírók és roppant esztétikusak - klasszikus kinézetük egyedi megjelenéssel és kifinomult összképpel ruházza fel otthonunkat. Ráadásul minden további nélkül kültéri világítást is alkalmazhatunk ezeken a kerítéseken igény szerint. Régen nagy hátrányuk volt, hogy a telepítésük komoly szakértelmet igényelt – szerencsére azonban a modern építőipar sokkal leleményesebb: a kerítés alapját a szakemberek elkészítik betonból, a kész falat pedig befedik dekoratív kerítés burkolatokkal.

Hogyan válasszunk az utcai kerítés ötletek között?

Ha az ingatlan külső dizájnja már elkészült, mindenképp az ahhoz passzoló utcai kerítés ötletek közül válogassunk, hogy illeszkedjen házunk megjelenéséhez.

Emellett érdemes átgondolni építkezés előtt azt is, hogy pontosan milyen céllal szeretnénk térelválasztót telkünk köré, választásunk pedig biztosan el fogja-e majd látni ezt a feladatot.

Végezetül természetesen nem szabad megfeledkezni a piszkos anyagiakról sem – már a tervezési fázisban nézzünk körül a lehetőségeink között e tekintetben. Tipp: érdemes valamennyi pénzt félretenni a munkálatok megkezdésekor extra építőanyagra, ha esetleg időközben valamilyen okból szükség lenn rá.

dekoratív utcai kerítés ötletek_02

Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelhetik Önt terasz burkolat ötleteink!