Kert tervezés ötletek: csináld úgy, mint egy profi!

Minden kertépítés első fázisa a szakszerű tervezés, akár szakemberrel végeztetjük, akár magunk állunk neki a feladatnak. Amennyiben utóbbi mellett döntünk, a dekoratív és tartósan szép végeredményért érdemes picit utánajárni a dolgoknak, hogy biztosan elkerüljük az amatőr hibákat. Cikkünkben praktikus házi kert tervezés ötletek olvashatók, amelyekkel mindenki a saját igényeihez leginkább passzoló térrészt alakíthatja ki otthona falain kívül is, méghozzá a lehető legkevesebb pénzből.

A talajminőség és a kert adottságainak vizsgálata

A kert tervezés ötletek kivitelezéséhez legelőször is fel kell mérnünk a meglévő adottságokat: a fák, bokrok, gyep, ágyások, fekvés, terepviszonyok, talaj minősége, vízelvezetés, árnyékos-napos részek aránya stb. Mik azok a tényezők, amelyekkel elégedettek vagyunk, és miken változtatnánk? Mennyi időt fogunk tudni szánni a kert karbantartásra? Számos variáció közül válogathatunk a díszkerttől kezdve a szárazkerten át a haszonkertig. A vonzó kertek házi kialakításának egyik kulcsa, hogy döntéseink minél inkább összhangban legyenek a terep adottságaival.

Kert tervezés ötletek: egy jó kertterv már félsiker

Miután számot vetettünk kertünk adottságaival, következhet a kert tervezés ötletek vázlatrajzának elkészítése. Erre a legalkalmasabb egy sima kockás papír, amire próbáljunk meg méretarányosan feltüntetni minden jelenlegi tényezőt és jövőbeni vágyálmot, mint grillsarkot, medencét, homokozórészt, kerti tárolót, teraszt, gyepet, kerti ösvények stb. Az elrendezésnél egy nagyon fontos szempont, hogy legelőször mindig a legnagyobbak helyét jelöljük ki. Ezek alapján tehát a garázsbejáró, a kerti pagoda vagy mondjuk a tűzrakó helyek berajzolása lesz főként a prioritás, majd következhetnek a kerti utak, a virágágyás, a kutyaól és így tovább.

kert tervezés ötletek házilag

Szilárd burkolatok kialakítása

A kert tervezés ötletek tárgyalásakor nem lehet eleget beszélni a szilárd burkolatok fontosságáról. A megfelelő terasz burkolat, járda lap vagy szegélykő használatával nemcsak praktikus, de esztétikus látványelemeket alakíthatunk ki, amelyek remekül passzolhatnak otthonunk megjelenéséhez. A kerti utak esetében ügyeljünk arra, hogy kerüljük a nagyon kacskaringós utakat. A sehová sem vezető ösvények ugyanis nem igazán mutatnak jól. Törekedjünk inkább az enyhén ívelt, rövid járdák és sétálóutak kialakítására. Emellett azt is tartsuk szem előtt, hogy a térköves felületek aránya önmagában is döntően meghatározza a kert hangulatát. így mindenképp figyeljünk majd a burkolat-növényzet arányára.

Kert tervezés ötletek: időzítsük a beszerzést

Hasznos tipp: a kert tervezés ötletek kialakításakor próbáljunk meg előre gondolkodni! Sokkal jobban fogunk kijönni a történetből anyagilag, ha nem egyből szerzünk be minden szükséges kelléket, amikor nincs is szezonjuk. A multik polcain található termékek egyáltalán nem biztos, hogy árban vagy akár minőségben megfelelők lesznek számunkra. Csak egy példa: az öntözéstechnikai felszerelésekhez általában ősz közepe és tavasz között tudunk olcsóbban hozzájutni, míg a szabadgyökeres földlabdás növényekhez október-november környékén.

Tudjuk, mikor szükséges szakemberhez fordulni

Tény, hogy a kert tervezés ötletek otthoni megvalósításával rengeteg pénzt lehet megspórolni. Azonban tudjuk azt is, hogy mikor érdemes inkább szakemberhez fordulni. A régi bokrok kiirtásához vagy a kert felásásához nem szükséges segítség, egy 25 méteres fa kivágásához vagy egy automata öntözőrendszer összeszereléséhez viszont már annál inkább. Ezért sose legyünk túl büszkék számot vetni a képességeink határával, és egy nehezebb feladathoz szakértőt hívni.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelhetik Önt kül- és beltéri ház kőburkolat ötleteink is!