Kert burkolat ötletek és tanácsok

Kertünk díszítése során számos variációs lehetőség kínálkozik. Ezek egyike a jól megválasztott kert burkolat, amely nemcsak dekoratív megjelenéssel és stílussal ruházza fel otthonunk hátsó részét. Emellett azonban funkcionális szerepe is van. Talán mondani sem kell, hogy mekkora szolgálatot tehet nekünk egy burkolt kerti ösvény, kocsibeálló vagy terasz lépcső, különösen esős időszakban. Azonban ne feledjük, hogy minden tartós burkolat alapja a gondos tervezés és a precíz kivitelezés. Máskülönben csak bosszúságot és fejfájást fog okozni.

Kert burkolat kialakítása: mire figyeljünk?

A kert burkolat megtervezésekor mindenképp át kell gondolni néhány dolgot, ellenkező esetben az egész egy nagy katyvasz lesz. Ráadásul a ház körüli tér számos funkcióval rendelkezik, a rossz döntéseket pedig évekig bánhatjuk. Amennyiben tehát nem vagyunk biztosak a dolgunkban, vagy először csinálunk hasonlót, érdemes inkább szakemberhez fordulni.

Legelőször is mérjük fel a területet – készítsünk egy tervrajzot, amelyen feltüntetjük a legfontosabb paramétereket, mint a fix pontokat, a növényzetet és így tovább. Már ebben a szakaszban döntsük el a családdal, hogy mely részek maradhatnak, és mely részeket szeretnénk eltávolítani. Mérjük fel a telek adottságait is: a kert burkolat nem ideális talajviszonyok mellett biztosan nem lesz időtálló.

Ezután következhetnek az ottlakók egyéni preferenciáinak átbeszélése. A gyerekek nyilván szeretnének majd egy kis játszórészt, a felnőtteknek pedig egy kocsibeállót, kerti ösvényt, netán kerti grillt vagy egy kis veteményest. Ezeknek a pontos helyét is vázoljuk fel a rajzon, lehetőleg méretarányosan.

Végső lépésként következhet a megfelelő kert burkolat kiválasztása. Napjainkban számtalan típusú, formájú és árnyalatú kert burkolat típusok közül válogathatunk, így szánjunk időt a kínálat megismerésére. Igen népszerű és dekoratív megoldásnak számítanak a különféle térkövek, amelyek ráadásul több évtizedig bírják a strapát. De szóba jöhet kőburkolat vagy téglahatású kert burkolat is – ebben az esetben nyugodtan hagyatkozhatunk egyéni ízlésvilágunkra.

Arra azonban figyeljünk, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal: ne rakjunk le például tipegőköveket a garázsbeálló elé, mert biztosan csalódni fogunk.

dekoratív kert burkolat

Kert burkolat a kertkapu és a bejárati ajtó között

A kinti kapu és a bejárati ajtó között vezető út az első burkolat, amit a vendégek meglátnak és keresztülsétálnak rajta a házig. Ezért semmiképp ne kapkodjuk el a döntést, amikor kiválasztjuk az ideális burkolattípust – az esztétikai egyensúly érdekében lehetőleg igyekezzünk otthonunk külleméhez passzoló darabokat beszerezni. Emellett gondoljuk át az olyan praktikussági szempontokat is a kertiút kialakításakor, mint például annak szélessége vagy iránya.

Kerti utak burkolása

Bár a kerti utak megtervezésekor is az elsődleges cél a funkcionalitás legyen – egyrészt ezen ösvények osztják fel az udvart, másrészt vezetőként szolgál otthonunk hátsó részének különböző állomásaihoz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne fejezhetné ki egyéni stílusunkat. Számtalan variációs lehetőségünk van mind a kert burkolat típusát, színét és formáját illetően, de játszhatunk a lerakás módjával is, vagy hogy szeretnénk-e szegélykövet kerti utunk mentén.

Kert burkolat: a terasz

A terasz gyakorlatilag otthonunk belső terének meghosszabbítása, így itt is törekedjünk a harmónia kialakítására. Ráadásul jó időben szinte mindig itt tölti a család és a barátok idejük nagy részét, így figyeljünk a terasz burkolat méretezésére is. Persze ha csak alkalomadtán fogadunk 1-2 vendéget, nem szükséges túlzásokba esni.

A kocsibeálló

A garázs előtti rész és a parkoló esetében kert burkolat választáskor mindenképp a strapabíróság legyen, majd csak ezután következzen az esztétika. Ha egy összejövetel alkalmával több vendég is kocsival jön, a burkolatnak nagyobb terhelést is ki kell majd tudni bírnia.

Hasznosnak találta bejegyzésünket?
Akkor talán érdekelheti a helyes terasz burkolásról szóló cikkünk is!