Kültéri burkolat betonra: mire figyeljünk?

Sokan szoktak szembesülni a tavasz beálltakor azzal a problémával, hogy a téli időszak alatt felfagyott otthonukban a kültéri burkolat betonra. Ilyenkor a legtöbbször a járólapok hibájának tulajdonítják a jelenséget, holott az esetek jelentős hányadában mélyebben kell keresni a gondok forrását. Könnyen megeshet például az is, hogy építkezéskor vagy a burkolat telepítésekor nem az optimális anyagokat használtuk.

Kültéri burkolat betonra: a megfelelő alap

A szélsőséges időjárási körülmények és a folyamatos hőingadozás lassan, de biztosan elkezdik megrongálni beton alapunkat. Télen a nappal folyékony víz beszivárog a legapróbb résekbe, ahol éjjel megfagyva csak tovább feszíti azokat. Ha például a kültéri burkolat nem az ideális ragasztóval került fel vagy rossz fugázót alkalmaztunk, és a víz egyszer utat talált a burkolólap alá, onnan már csak romlani fog a helyzet.

Ezért különösen fontos, hogy megfelelően vasalt, dilatációs csíkokkal ellátott aljzatot alakítsunk ki. Ha ugyanis elmaradnak ezen hézagok, a hőhatások okozta ellentétes mozgások következtében repedések keletkeznek az alapban.  A dilatációs vonalakat elkészíthetjük betonozás közben is, vagy megvághatjuk utólag is a már kész betont. Ezután egy erre a célra készült rugalmas kitöltőanyaggal kifugázzuk a hézagokat, amely mind oldal, mind hosszirányban több milliméter nyúlást képes eltűrni.

Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj?

Amennyiben megtörtént a probléma és felfagytak a járólapok otthonunk külső terein, legelőször is el kell távolítanunk a burkolatot. Ezt követően takarítsuk le a betonalap felületét, és vizsgáljuk meg annak állapotát. Vannak-e rajta további sérülések, repedések? Milyen a betonanyag minősége: könnyedén mállik, morzsolódik vagy törik? Amennyiben ezekhez hasonló gondokkal találkozunk, a kültéri burkolat betonra történő felragasztása nem ajánlott. Ha viszont az aljzatnak kielégítő az állapota, a tisztítás után felhelyezhető a választott kültéri burkolat betonra.

kültéri burkolat betonra szakszerűen

Kültéri burkolat betonra: a felhelyezés

Érdemes a későbbi vízszivárgás kiküszöbölése érdekében a megfelelő szigeteléssel ellátni az alapot, és ne feledkezzünk meg a sarkokról, hajlatokról sem. Erre a stabil alapra már elkezdhetjük felragasztani a járda- vagy teraszburkolatot. Utóbbinál vegyük figyelembe, hogy ezen térrésznél különösen nagy hőingadozásokra számíthatunk. Ezért speciális (S1 jelű) ragasztót használjunk, amely megtartja száradás után is a szerkezetét és az alakját is. A kültéri burkolat betonra így a nagyobb méretű és súlyú darabok esetében sem fog megsüllyedni és billenni.

Az ideális fugázóanyagok beszerzéséhez mindenképp vegyük figyelembe, hogy milyen típusú az általunk választott kültéri burkolat betonra. Az antik hatású változatok esetében inkább rusztikusabban strukturált fuga javasolt, míg a modernebb, simább felületű burkolatokhoz finomabb szerkezetű, könnyen tisztítható anyagot alkalmazzunk. A dilatációs hézagokhoz, valamint a vízszintes és függőleges síkok találkozási pontjaihoz pedig a rugalmasabb hézagkitöltő az optimális döntés.

Miután felkerült a kültéri burkolat betonra, ne felejtkezzünk meg annak impregnálásáról. Ez a mozzanat nem csupán az esetleges vízszivárgást fogja megakadályozni, hanem a makacsabb szennyeződésektől is megóvja a járólapokat.

Mi a teendő, ha károsodott az aljzatbeton?

Amennyiben a sérült burkolat eltávolítását követően azt tapasztaljuk, hogy az alap is károsodott, mérjük annak mértékét. Ha ugyanis csak enyhén sérült aljzatról van szó, bizonyos esetekben mélyen beszívódó kezelőanyagokkal még meg lehet menteni. Ezek képesek akár 1cm mélyen is bejutni a betonba, és megerősíti, kérgesíti a kisebb sérüléseket. Sajnos azonban ha a probléma ennél is súlyosabb, akkor nincs mit tenni, készíteni kell egy teljesen új betonalapot.

felfagyott kültéri burkolat betonra

Hasznosnak találta bejegyzésünket?
Akkor talán érdekelhet Önt kerti burkolat ötletekről szóló írásunk is!