Ház kőburkolat kül- és beltérre: miért ideális választás?

Ha egy ház kőburkolat elemekkel van feldíszítve, annak számos előnyét élvezheti tulajdonosa. Amellett, hogy kiegyensúlyozott megjelenést és hatékony védelmet kölcsönöz az épületnek, a tartósságához sem férhet kétség. Ha szeretnénk újra tervezni és megváltoztatni otthonunk összképét, akkor a természetes kőhatású ház burkolatok több szempontból is az egyik legjobb választás.

A ház kőburkolat előnyei

Nagyfokú esztétikai mozgásszabadság 

A ház kőburkolat felhasználásával kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni a bővelkedő kínálatot. Gyakorlatilag bármilyen méretben és színben elérhető – fehér, bézs, barna, vörös, antracit szürke stb. A textúrák tekintetében is széles a választék - választhatunk csúszásmentes, antikolt travertin vagy márvány, pala és még számos egyéb variációt. A természetes kőhatású burkolatok bármilyen dekorációs stílushoz remekül passzolnak, legyen az rusztikus, mediterrán, indusztriális, klasszikus vagy skandináv.

Már csak azért is remek választás a ház kőburkolat, miután kevés olyan anyag létezik, amellyel jobban be lehet tartósan fedni a ház külső és belső felületeit egyaránt. A fa egy idő után elkezd megvetemedni, a vakolat egy idő után lemállik, a PVC megkopik – a kőburkolatok azonban bármilyen környezetben megállják a helyüket. Használjuk őket bátran a kandallótól kezdve a kerti szökőkutakon és kerítéseken át a borospincéig, és teremtsünk igazi egységet otthonunk kül- és belterei között!

ház kőburkolat beltérre

Ház kőburkolat: masszív szerkezet 

Akár falakról, terasz vagy udvarpadlóról, szegélykövekről, lépcsőkről vagy tartópillérekről, az egyik legfontosabb szempont egy ház kőburkolat esetében a strapabírás. Ez különösen kültéri burkolásnál igaz, miután megfelelő védelmet kell biztosítania az ingatlannak még a legzordabb időjárási körülmények között is. A kőburkolat segít távoltartani a nedvességet otthonunktól, ráadásul javítja szigetelésének hatásfokát. Így hatékonyabban szabályozhatjuk a belső hőmérsékletet, amelynek köszönhetően több pénzt takaríthatunk meg a rendszeres havi költségeken.

Alacsony karbantartás igény 

A kötelező karbantartási munkákért valószínűleg senki sincs túlzottan oda, és mindenki igyekszik a lehető leggyorsabban túlesni rajtuk. A ház kőburkolat ilyenkor sem hagy minket cserben, miután gyakorlatilag semmilyen dolgunk nem lesz vele. Mindössze évente alaposan tisztítsuk meg, és máris visszaadtuk újszerű megjelenését. Fontos azonban kiemelni, hogy kőburkolat alacsony karbantartási igényének egyik feltétele a megfelelő telepítés. Ha például hézagok maradnak a kövek között, azzal utat engedünk a penész kialakulásának.

Ház kőburkolat: egyszerű telepítés 

A ház kőburkolat egyik további előnye, hogy egyszerűen beépíthető a kívánt helyre. A mesterséges köveket általában ragasztóval vagy habarccsal kell telepíteni, amellyel még az átlagember is könnyedén megbirkózik. Egyes padlóburkolatok lerakásához még betonalapzat sem szükséges, csupán egy homokágyra ráfektetjük az elemeket és már készen is vagyunk!

Egyet azonban mindenképp lényeges megemlíteni, különösen a falburkolatok esetében: ez pedig a súlyuk. Ha problémák vannak az oldalfalakkal vagy az alapozással, a ház burkolat extra nehezékként csak rontani fog a helyzeten. Ezért kétség esetén burkolás előtt mindenképpen konzultáljunk szakemberrel.

kültéri ház kőburkolat

Hasznosnak találta bejegyzésünket?
Akkor olvassa el kerti medence ötletek című írásunkat is!