ÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ - FALAZAT EGYSÉGEK TRAVERSTONE BLOCK

1. A projekt kivitelezése

Kérjük, vegye figyelembe a következő építkezést megelőző szakaszokat: tervezés, tervkészítés, az építkezési engedély megszerzése a településfejlesztési engedély alapján, ha szükséges, helyzetterv és műszaki jelentés.

2. Hatályos jogszabályok

Amennyiben még nem készítette el az alapot, javasoljuk, hogy azt az engedélyezett projekt alapján valósítsa meg és az feleljen meg minden szükséges műszaki feltételnek, a hatályos jogszabálynak és az építkezési szabványok előírásainak.

3. Az alap elkészítése

STAR STONE javaslatok a Traverstone Block falazat elemek alapjainak elkészítésére. Az alap szélessége legalább 40 cm-es kell legyen:

Az alapot oly módon öntse, hogy az a lehető legvízszintesebb legyen annak érdekében, hogy biztosítsa a Traverstone Block falazat elemek optimális építését.

Vegye figyelembe a tervezett oszlopok közötti távolságokat, úgy, hogy az 20 cm többszöröse legyen. Az alap vasbetétjeit oly módon helyezze el és rögzítse, hogy azok egybeessenek az oszlopelemek pozíciójával.

Abban az esetben, ha az alap nem a legvízszintesebb, javasoljuk aljzatkiegyenlítő anyag öntését.

Javasoljuk, hogy az első sor Traverstone Block falazat emelet gyorsan kötő ragasztóanyag vagy habarcs segítségével rögzítse, műanyag ékeket használva a kiegyenlítéshez, oly módon, hogy az első sor idomkő tökéletesen vízszintes legyen. A következő Traverstone Block idomkő sor már automatikusan ehhez az első sorhoz igazodnak.

4. Az alap és az oszlopok vasbetétjének elkészítése

A kiegyenlítő betonréteg öntése után a vasbetétek kivitelezése következik. Az alap vasbetétje 4 darab 12 mm-es átmérőjű OB37 típusú acélrúdból készül, amelyeket 8mm-es átmérőjű és 30x30 cm-es BTS500S típusú acél kengyellel kötnek egymás között össze.  

Az oszlopok vasbetétjét az alap vasbetétjéhez kötik és annak legalább 90 cm magasnak kell lennie, 4 darab 012 mm-es átmérőjű BTS500S típusú betonacél rúdból készül, amelyeket 06 mm-es átmérőjű és 15x15 cm-es OB37 típusú betonacél kengyellel kötnek egymás között össze.

5. Az alap és a Traverstone Block falazat elemek közötti vízszigetelés megvalósítása

Rugalmas ragasztóanyaggal ragasztott vízszigetelő membránok használata javasolt, amelyek kizárják a falazaton esetleg megjelenő repedéseken keresztül történő vízátengedés lehetőségét, ugyanakkor megakadályozzák a termék felületén a vízkiszivárgást és a mészkivirágzást, a penész és egyéb foltok megjelenését.

A STAR STONE társaság által kifejlesztett DEAL DRY 80 vízszigetelő membránt javasoljuk.

A vízszigetelő membrán beépítésének szakaszai

1. Az alap állapotának ellenőrzése

Ellenőrizni kell az alap állapotát és meg kell tisztítani a felületet, ezután egy 2-4 mm-es fogazott simító segítségével C2TE típusú rugalmas ragasztóanyagot kell alkalmazni, minél kisebb felületre annak érdekében, hogy megelőzzük a ragasztó idő előtti megszáradását. Javasoljuk, hogy kerülje a membrán alkalmazását félig megszáradt vagy megszáradt ragasztórétegre.

2. A membrán elhelyezése

Helyezze el a membránt a simító segítségével vigyázva arra, hogy kiküszöbölje a légbuborékokat és kiegyenesítse azt oly módon, hogy az teljes mértékben hozzáragadjon a tartófelülethez.

 

Javasoljuk, hogy ellenőrizze a felület vízszintességét buborékos vízszintjelző segítségével (vízmértékkel).

3. Ellenőrzés és elhelyezés

Helyezzen egy-egy idomkövet egy építési szakasz minden oszlopának a vasbetétjébe. Falazókötél segítségével igazítsa egy vonalba az összes oszlopidomkövet. Jelölje meg ezek középpontját és a falazat tengelyeit.

 

Bizonyosodjon meg róla, hogy az oszlopok közötti távolság megfelel az eredeti projektben foglalt távolságnak és 20 cm többszöröse, annak érdekében, hogy elkerülje az indokolatlan vágásokat és a kerítés szakaszbeli idomkövei tökéletesen egy vonalba kerüljenek.

Jelölje meg a pozíciókat, amelyekben a falazat vasbetétje a kerítés oszlopidomkőbe illeszkedik

 

Emelje ki az első idomkövet és végezze el a kivágásokat a vasbetétnél előzőleg megjelölt helyeken egy gyémánt vágótárcsás sarokcsiszoló (csiszoló) segítségével.

 

Helyezze újra vissza az idomkövet a vasbetétbe és rögzítse ragasztóval műanyag kiegyenlítő ékek segítségével oly módon, hogy biztosítsa annak a vízszintes és függőleges irányú egyenletességét, betartva a korábban lemért paramétereket.

 

Javasoljuk, hogy ellenőrizze a felület vízszintes, illetve függőleges irányú egyenletességét, buborékos vízszintjelző segítségével (vízmértékkel).

 

Az idomkövek beépítése

Soronként rögzítse a falazat elemeit ragasztóval és műanyag kiegyenlítő ékek segítségével oly módon, hogy biztosítsa azok vízszintes és függőleges irányú egyenletességét, betartva a korábban lemért paramétereket.

Annak érdekében, hogy a falazat minél erősebben kapcsolódjon az oszlophoz, a falazat első elemeként a 20x20 cm-es Traverstone Block termék beépítését javasoljuk. Folytassa a beépítést 40x20 cm-es falazat elemekkel oly módon, hogy ne hagyjon rést azok között és bizonyosodjon meg róla, hogy azok kellőképpen illeszkednek az oszlopelemekhez.

A falszakasz hosszúságától függően javasoljuk utolsó elemként egy 20x20 cm-es elem beépítését, annak érdekében, hogy harmonikus felületet nyerjen.

 

Folytassa az első sor oszlopelem és falazat elem beépítését egészen a tervezett szakasz befejezéséig, az előzőleg megadott javaslatok szerint oly módon, hogy biztosítsa azok vízszintes és függőleges irányú egyenletességét, betartva a korábban lemért paramétereket.

Helyezze a 8-12 mm-es betonvasat az erre kialakított vésetbe és bizonyosodjon meg róla, hogy a végződések összeilleszkednek az oszlop elem belső terében található vasbetéttel. Rögzítse a két elem metszéspontját egy darab puha huzal segítségével.

Miután a ragasztó megszilárdult, C12/25 vagy C16/20 típusú betonnal töltse meg a teljes falazat szakasz első sorát egészen a betonvas szintjéig.

Folytassa a következő oszlop- és falazat elem sorok beépítését egészen a tervezett szakasz befejezéséig, az előzőleg megadott javaslatok szerint oly módon, hogy biztosítsa azok vízszintes és függőleges irányú egyenletességét, betartva a korábban lemért paramétereket.

Töltsön meg soronként minden egyes falazat szakaszt betonnal oly módon, hogy biztosítsa a sorok közötti nedves kapcsolatot tömbös megerősítést hozva létre. Minden sor betonnal történő feltöltése után ,kötelező módon, mechanikusan vibrálás szükséges a zsalukövek közötti csatlakozási terek  kitöltése érdekében. Ha a sorok közötti nedves kapcsolat nem lehetséges, bizonyosodjon meg róla, hogy a kapcsolat helyettesítve van a friss betonba függőlegesen helyezett betonvas elemek segítségével.

Annak érdekében, hogy a falazatnak minél harmonikusabb felületet és minél erősebben csatlakozást biztosítsunk, a Traverstone*Block elemeknek a téglafektetésű típusú beépítését javasoljuk.

Javasoljuk, hogy bármilyen kis cement- vagy betonkiszivárgást azonnal távolítsunk el egy kefe és vízsugár segítségével, egészen addig, amíg teljesen meg nem tisztítottuk.

A kerítés kiegészítők beépítése

A munkálat hosszú élettartamának biztosítása, az időjárás elleni védelem, a kiszivárgás elkerülése és a kívánt esztétikai hatás elérése céljából javasoljuk, hogy használja a kifejezetten erre a célra rendeltetett speciális kerítés kiegészítőket.

Kezdje az oszlop kiegészítők beépítésével.

Ellenőrizze az oszlop állapotát és tisztítsa meg annak felületét, majd egy 2-4 mm-es fogazatú simító segítségével alkalmazzon C2TE típusú fehér rugalmas ragasztót rá. Ha szükséges, egy gyémánt vágótárcsás sarokcsiszoló (csiszoló) segítségével távolítsa el a többlet betonvasat.

Az előzőleg megállapított konfigurációtól függően helyezze fel az oszlopfőt, majd pedig az oszlopfőhöz tartozó fedelet.

Biztosítsa ezek középpontba helyezését, vízszintes és függőleges irányú egyenletességét, betartva a lemért tengelyeket.

A szakaszfedők beépítése

Tisztítsa meg a felületet és ellenőrizze a falazat szakaszainak vízszintességét. A falazatra és a fedőre tegyen egy réteg C2TE típusú fehér rugalmas ragasztót egy 2-4 mm-es fogazatú simító segítségével valamint legalább 5 mm-es távtartó elemeket, amelyek biztosítják a téli-nyári tágulást / összehúzódást és az elemek közötti tömítettséget.

Fugázás előtt óvja a szakaszfedőket papírcsíkok segítségével oly módon, hogy elkerülje a termék felületének foltosodását vagy megrongálódását.

Simító segítségével töltse ki a szakaszelemek közötti hézagokat a hézag nagyságától függően javasolt kültéri gittel.

A fugázó gitt mélységének legalább 10 mm-esnek kell lennie, továbbá javasoljuk, hogy használjon a fugázni kívánt felület színéhez hasonló színű fugát.

A kerítés kiegészítők részletes építési útmutatója céljából kövesse a 28. oldalon található lépéseket.

Kőburkolatok

Hogyan rakjuk le a STAR STONE járdalapokat

Téglaburkolatok

Hogyan helyezzük fel a STAR STONE téglaburkolatot

Kerítés kiegészítők

Hogyan kell felszerelni a STAR STONE által kínált kerítés kiegészítőket

A STAR STONE termékek előnyei

Termékeinkbe épített technológiák

ico-star-stone-power

01. STAR STONE - Power

A legjobb adalékanyagok termelési folyamatában való felhasználásnak köszönhetően a termékeink utánozhatatlan ellenállását biztosítja, ezáltal kitűnő ellenállású és tartós termékeket hozhatunk létre

ico-star-stone-protect

02. STAR STONE - Protect

A termelési folyamat során háromdimenziós erősítést használunk fel a termék teljes tömegében. STAR STONE Protect a feszültség és összehúzódások miatt keletkezett repedések és hasadások megjelenését küszöböli ki, jelentősen növeli a használati és fagyás-kiengedés ellenállást.

ico-star-stone-clean

03. STAR STONE - Clean

A termékek tisztasága sokkal könnyebben megőrizhető, mivel a kosz nem ragad a felületre. A foltok, rágógumi vagy egyéb, már száraz anyagok eltávolítása sokkal könnyebbé válik, mivel a termékek teljes egészükben áthatolhatatlanok.

ico-star-stone-reala

04. STAR STONE - Real

A természetes textúrák kiemelkedő másolási erejének köszönhetően a STAR STONE termékek a természetes kőanyagok legvalódibb alternatíváját képviselik, prémium minőségi anyagokat eredményezve, amelyek a piacon levő anyagok közül a legtöbb és legrészletesebb részleteket képesek reprodukálni.