A beton burkolat kikezdhetetlen tartóssága és rugalmassága

A tégla, a csempe és a kő mellett napjainkban a beton burkolat is egyre népszerűbbé válik. Az anyag számtalan stílusban érhető el a piacon, így például találhatunk mintázott vagy sima lapokat, de akár a fa erezetét vagy a kő hatását imitáló paneleket is. Az egyediség minden esetben fontos szerepet játszik. Cikkünkben bemutatjuk, mit értünk az adott szerkezet alatt, milyen előnyei léteznek, valamint hol alkalmazhatjuk.

Mit értünk beton burkolat alatt?

A beton egy vízből, cementből és törmelékből álló összetétel, amely különböző típusú erősítésekkel (vasalással, acélhajjal stb.) kerül rögzítésre. A zsaluba történő kiöntését követően megszilárdul és egy rendkívül ellenálló anyag keletkezik, amelyet gyakran használnak építkezések során vagy az infrastruktúrában. 

A beton burkolat háromdimenziós erősítése csökkenti a feszültség miatt keletkezett repedések számát. Masszív szerkezetének köszönhetően a kosz nem kerül a belsejébe, ezért könnyű tisztán tartani. Rugalmas kivitelezése lehetővé teszi, hogy mind esztétikai, mind funkcionális szempontból sokféle felületen alkalmazhassuk.

A beton burkolat fogalma és felhasználási módjai
Kültéri beton burkolat a STAR STONE kínálatában

Ellenállóság és elegancia

  • Elegancia: Ha meghalljuk, hogy beton, kevés embernek jut eszébe az elegancia. Pedig az anyag képes részletesen reprodukálni bármilyen természetes textúrát. Így a fa melegségével vagy a kőhatású burkolat előkelőségével igazán vonzóvá tehetjük otthonunkat.
  • Sokoldalúság: Rugalmas felhasználási módjai hozzájárulnak ahhoz, hogy ne csak beltérre alkalmazzuk. A kültéri beton burkolat ugyanis kiváló megoldás lehet időtállóság szempontjából, hiszen szinte kikezdhetetlen anyagról van szó.
  • Tartósság: Masszív állaga növeli a fagyás elleni védelmet, így valóban strapabíró konstrukcióról beszélhetünk. Segítségével időt és pénzt takaríthatunk meg. Sokáig fog tökéletesen szolgálni, ezért semmi szükség nem lesz az állandó felújítási munkálatokra.

A beton burkolat változatos felhasználása

Strapabíró anyag garázsba 

Ha a parkolóba vagy a garázs előtti területre tervezzük, a tartósság a legfontosabb kritérium, mivel nap mint nap igen nagy megterhelésnek lesz kitéve a felület. A szilárd állagért alapvetően a cement a felelős, hiszen az köti meg az anyagokat, amelyek így reakcióba lépnek egymással. Az esztétika tehát ebben az esetben másodlagos tényező, ha a konstrukció nem elég erős, az akár balesetveszélyes is lehet.

Kerti színezett beton burkolat 

A kerti útvonalak járhatóvá tételéhez ideális választást jelenthet a színezett beton burkolat. Ilyen lehet például a kaputól a ház bejárati ajtajáig vezető ösvény vagy akár a hátsó kert csapásai. A funkcionalitás mellett itt a megjelenés is lényeges, hiszen a lapok formája, színe, lerakásának módja mind egyedi hangulatot kölcsönözhetnek a házunknak.

Idilli harmónia a teraszon

A teraszt tulajdonképpen az otthonunk folytatásának is tekinthetjük, hiszen jó időben szívesen töltjük kint a szabadidőnket. Éppen ezért a tornácon vagy a verandán elengedhetetlen a harmonikus atmoszféra megteremtése. A térkövek fajtái meglehetősen sokfélék lehetnek, amelyek közül a beton anyagúak jóval tartósabbak és praktikusabbak, mint a hagyományos darabok. 

Mire figyeljünk?

Bármilyen felületre is kívánjuk felhelyezni a beton burkolatot, minden esetben nagyon alaposan gondoljuk át. Először is mérjük fel a terep adottságait, majd készítsünk tervrajzot, ahol jelöljük be a fix pontokat. Az anyagok kiválasztásánál, a keverésnél, a felszerelésnél és a száradásnál is végig vegyük figyelembe az egyéni preferenciákat, valamint a környezet stílusát, hogy igazán jól érezzük magunkat az otthonunkban.

Ha további ötletekre vagy információra van szüksége, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!