Kerítés ötletek: milyen az ideális kerítés otthonunk számára?

A kerítés sokkal több, mint csupán térelválasztó, ugyanis igen komoly esztétikai funkcióval is rendelkezik. Egy jól megválasztott kerítés remekül kiegészíti otthonunkat, lehetőségeink számának szinte csak a képzeletünk szab határt. A hatalmas kínálatban azonban könnyű elbizonytalanodni – cikkünkben összegyűjtött kerítés ötletek segítségével könnyeben eligazodhatunk a kerítések rengetegében.

Kerítés ötletek: Hogyan tervezzük meg a kerítést?

Ahhoz, hogy a megfelelő kerítéssel gazdagodhasson otthonunk, mindenképp figyelembe kell venni néhány szempontot. Legelőször is fel kell tenni magunknak azt a kérdést, hogy elsődlegesen milyen elvárásaink vannak kerítésünkkel szemben. Amennyiben konkrét elképzelés híján vagyunk, érdemes szelektálni a különféle ötletek között.


Milyen stílusú a házunk? Azt szeretnénk, hogy ne lehessen belátni az utcáról az ingatlanba? Csupán esztétikai funkciót látna el, vagy tartsa távol a nemkívánatos személyeket is? Milyen anyagokat részesítünk előnyben? A majdani kerítés karbantartását mennyire fogjuk lelkiismeretesen végezni? Ha ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával sikerült leszűkítenünk a kört, máris sokkal közelebb leszünk a válaszhoz.

kreatív kerítés ötletek

Mekkora magassága legyen a kerítésnek?

Zárt kerítés tervezésénél érdemes olyat megálmodni, amely mögött nem látható az ingatlan. Ha csak a járókelők zavarnak, akkor elég a kerítést fejmagasságig felhúzni – ebben az esetben is a személyes igényeket kell figyelembe venni. Az Egyesült Államokban terjedt el az a szokás, hogy az emberek derékmagasságú kerítéssel keretezik körbe otthonukat. Fontos tudni azonban, hogy ez a megoldás nem fog minket és értékeinket megvédeni a betolakodóktól. Hazánkban pont ezen okból kifolyólag nem annyira népszerű ez a fajta kerítés, inkább azok a típusok, amelyek mind a belátást, mind a behatolást gátolják.


Reméljük, hogy cikkünkben található kerítés ötletek segítenek kicsit jobban átlátni a kerítések világát. Végezetül egy jótanács: igyekezzünk a ház stílusához igazítani a kerítés megjelenését, így szinte biztosan dekoratív lesz a végeredmény.

Milyen anyagból legyen a kerítés?

A következő feladat eldönteni, hogy milyen anyagból legyen a kerítés? Itt is rengeteg féle opció áll rendelkezésünkre, pl. fa, beton, kő, műanyag, acél és így tovább. Ha ez még nem lenne elég, ezeket össze is párosíthatjuk, így akár beton-fém kerítés vagy a kő-fa változat is szerepel a kerítés ötletek között. Miután mindegyik anyagnak különböző tulajdonságaik és tűrőképességi indexeik vannak, ne hamarkodjuk el alaposan átgondolni a kérdést. És akkor még nem is beszéltünk a gyönyörű burkolatokról, kerítés oszlop fedelekről stb. A kerítésburkolatokat már csak azért is érdemes megfontolni a döntéskor, mivel nagymértékben hozzájárul a kerítés élettartamának meghosszabbításához.

Kerítés ötletek: milyen típusú kerítést szeretnénk?

A kerítések között megkülönböztetünk nyitott és zárt típust. Előbbi azok számára ideális, akiket nem zavarnak az olykor otthonunkat nyugtázó tekintetek. Ebből következik, hogy akik viszont a privát szférát részesítik előnyben, azoknak a zárt kerítés lesz a megfelelő. Zárt kerítés gyanánt inkább a fa, acél, beton, trapézlemez és a gabion megoldásokat válasszuk.


A nyitott kerítésre vágyóknak is többféle lehetőségük van. Itt említhető pl. a kovácsoltvas kerítés, amely mögötte egy szép kerttel igazán méltó dísze lehet otthonunknak. Fakerítésnél ráadásul játszadozhatunk azzal, hogy mennyire lehessen rálátni otthonunkra. A legnépszerűbb nyitott kerítés ötletek közé sorolható a fa, műanyag, acél, kovácsoltvas vagy drótkerítés.

kerítés ötletek tervezéshez

Egyedi kerítést szeretne otthonába?
Kérjen tőlünk ajánlatot!