Terasz burkolat ötletek a tökéletes térrészért kertünkben

A megfelelő terasz burkolat ötletek segítségével gyönyörűvé varázsolhatjuk otthonunk külső terét, akár városi környezetben, külvárosban vagy vidéki településen élünk. Ha úgy döntünk, hogy újra tervezzük a teraszt, annak burkolása biztosan a lista élén fog tanyázni. Ezen tereprendezési projektet azonban egyáltalán nem lehet félvállról venni, ha tartós és dekoratív végeredményt szeretnénk. Számos szempontot érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy életre kelthessünk a számunkra tökéletes külteret odahaza.

Terasz burkolat ötletek: jelöljük ki a burkolni kívánt területet

A tervezési fázisban legelőször is fel kell mérni, hogy hová szeretnénk terasz burkolatot elhelyezni a kertben. Igyekezzünk minél könnyebben megközelíthető helyet választani, és lehetőleg a szélsőségesebb időjárási körülmények ellen védettebb térrészt. Így maximalizálhatjuk a terasz burkolat használhatóságát a felhasználók számára.
Azon is érdemes elgondolkodni, hogy mennyi magánéletet szeretnénk biztosítani – a megfelelő kiegészítők (pl. farács vagy növények) használatával nagyobb privátszférát alakíthatunk ki új burkolt teraszunkon. Vegyük figyelembe a burkolandó terület alakját és méretét is. Ez nagymértékben befolyásolja a felhasznált burkolólap mennyiségét, a költségvetést és természetesen a megjelenést.

Tipp: vegyünk egy darab papírt, skicceljük fel a házat és a kertet, majd satírozzuk be azt a területet, amelyet burkolni szeretnénk majd. Döntéskor gondoljunk a szomszédokra is – vigyázzunk, hogy ne vegyük el tőlük a természetes fényt, gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről stb. Ha a kedvenc helyünk a kertben épp a gyep közepén található, gondoskodjunk leendő teraszunkhoz vezető ösvényről vagy kerti útról. Erre számos opció áll rendelkezésünkre a járdalapoktól kezdve a japán tipegőkön át a kavicsos sétányig.

rusztikus terasz burkolat ötletek

Terasz burkolat ötletek: milyen céllal szeretnénk burkolni?

A hátsó udvar egy részének burkolásához kulcsfontosságú, hogy előzőleg meghatározzuk végső célunkat a munkálattal. Ahhoz ugyanis, hogy minden részlet megfelelő legyen, meg kell fontolni néhány dolgot: • Zökkenőmentes átmenet biztosítunk a ház és a kert között? • Árnyékosabb vagy napsütöttébb teraszt szeretnénk kialakítani? • Milyen legyen a burkolat-zöldterület aránya a hátsó udvaron? • Lesz elegendő hely a vendégeknek és különféle kerti bútoroknak, esetleg konyharésznek? • Gyerekek használni fogják a teraszt? Ha igen, megfelel-e az ő igényeiknek is?

Milyen típusú burkolatot válasszunk?

Napjainkban terasz burkolat ötletek egész arzenáljával találkozhatunk – a következő lépés tehát eldönteni, hogy milyen típusú és mekkora burkolólap felel meg leginkább igényeinknek. Kisebb elemek használatával az egész terasz nagyobbnak tűnik, és hagyományosabb hatást is keltenek. Azonban nagyobb területen a méretesebb kövek költséghatékonyabbak, miközben modern megjelenéssel ruházzák fel a teret. Ha a szokottól eltérő irányban rakjuk le a burkolatot – vagy akár eltérő méreteket kombinálunk -, optikailag elválaszthatjuk a különböző funkciójú részeket.

csúszásmentes terasz burkolat ötletek

Terasz burkolat ötletek: figyeljünk a csúszásmentességre

Ha a teraszt gyerekek vagy idősebbek is fogják használni, feltétlenül csúszásgátló burkolatot válasszunk! Télen jegessé válhat a burkolat, vagy esős időben a csapadék összegyűlhet a teraszon – így az egész terület balesetveszélyessé válik. Vásárláskor ezét mindig ügyeljünk arra, hogy a kinézett terasz burkolat ötletek mindegyike megfelelő csúszásmentességi, valamint fagyás-kiengedési mutatókkal rendelkezzen. Természetesen még számos szempontot figyelembe kell venni a terasz burkolat dizájnjától kezdve annak lerakási módján át egészen a terasz burkolat áráig. Azonban ha a fenti kritériumokat sikerült átgondolni, a legfontosabb kérdéseket kipipálhatjuk.

Hasznosnak találta bejegyzésünket?
Akkor talán érdekelheti Kerítés ötletek: milyen az ideális kerítés otthonunk számára? című írásunk is!