Terasz burkolás helyesen a tartós végeredményért

A terasz burkolás a nehezebb burkolatkészítések közé sorolható, a kivitelezéséhez ezért elengedhetetlen a szükséges technikák ismerete és azok megfelelő használata. A teraszburkolatot számos külső környezetei hatás éri az erős naptól kezdve a fagyon át az ónos esőig, a rosszul leragasztott burkolólapok pedig utóbb felválnak, kopogni fognak, beáznak stb. A szakszerű terasz burkolás viszont segíthet elkerülni, hogy idő előtt újra kelljen burkolni / burkoltatni a teraszt.

Melyek a terasz burkolás lépései?

Készítsünk el egy burkolási tervet

Mielőtt egyből elkezdenénk megrendelni terasz burkolatainkat, előtte feltétlenül gondoljunk át néhány dolgot. Kezdjük először is a burkolni kívánt térrész méreteinek a levételével, majd döntsünk a lapok alakjáról és kiosztásáról. Az interneten számos fektetési rajzot találhatunk inspirációként, bár legtöbbször a gyártók javasolnak lehetséges telepítési megoldásokat termékeikhez.

terasz burkolás lépései

Terasz burkolás: anyagigény számítás és anyagválasztás

A terasz burkolás következő lépése a mennyiségszámolás. Más szóval: ha megtaláltuk a számunkra ideális fektetési tervet és a hozzá alkalmas burkolattípust, ki kell kalkulálni, hogy utóbbiból mennyire lesz szükségünk.

Ajánlott 10% ráhagyással beszerezni anyagigényünket, hogy egy-két megrongálódott lap miatt ne kelljen befejezetlenül hagyni a munkát.

Tipp: kis térhez ne válasszunk túl nagy terasz burkolatokat, mert optikailag tovább szűkíti a látványt. Keskeny térrészeket diagonális (átlós) elrendezéssel dobhatunk fel.

Ami az anyagválasztást illeti, kültéri burkolatok esetén mindig a strapabírásra ajánlott elsősorban figyelmet fordítani.  Miután a terasz burkolatoknál az ember hosszútávban gondolkodik, ezért a keményebb matériák között érdemes keresgélni, pl. természetes kő vagy élethű beton burkolatok. A megfelelő fagyállóság vagy a kopásállóság ugyanis legalább annyira fontos, mint az ár, a textúra vagy a burkolat esztétikája.

Felület előkészítés

Ha megvagyunk az anyagbeszerzéssel, válasszunk ki egy napot, amikor kedvező időjárást jósolnak. A terasz burkolás körülbelül 15 és 20 Celsius fok közötti hőmérsékleten mondható ideálisnak, ősszel vagy tavasszal. A felületelőkészítés során igyekezzünk minél egyenletesebbre alakítani a felületet - csiszoljuk el az érdes részeket, pótoljuk a hézagokat és így tovább.

Terasz burkolás: mélyalapozás

A mélyalapozás a terasz burkolás egyik lényeges és megkerülhetetlen eleme. A művelet során ugyanis a mélyalapozó hatékonyan megköti a port és erős tapadást biztosít a ragasztónak.

Lapfektetés és fugázás

A mélyalapozást követően keverjük ki a ragasztót, majd vigyük fel a felületre. Érdemes kétoldali kenést alkalmazni a tartósabb eredmény érdekében, vagyis mind a beton, mind a teraszburkolat kapjon egy adag ragasztót - így akár dupla tapadást is kaphat teraszunk. A lapok közé elhelyezett fugakeresztekkel pedig garantálhatjuk az egyenletes hézagokat fugázáshoz. A fuga árnyalatát elsősorban a teraszburkoló laphoz ajánlott választani, hogy minél kevésbé üssön el annak színétől és beleolvadhasson a környezetbe. Ha elkészültünk a művelettel, távolítsuk el a fugakereszteket, majd hagyjuk 24-48 órán keresztül száradni. Ez idő alatt ügyeljünk, hogy senki ne közlekedjen a járólapon!

Vízelvezetés biztosítása

Lábazati elemek használatával egyaránt megóvhatjuk otthonunk falait, valamint esztétikusabb megjelenést is biztosíthat az épületnek. A lábazat ideális méretét tekintve 8 cm - ennél nagyobbat már nem érdemes kialakítani. Miután a zárólapokat méretre igazítottuk, zárjuk le vízvezető élvédők segítségével a szabad éleket. Ezek nevükből adódóan értelemszerűen egyrészt megvédik a burkolatok éleit, másrészt gondoskodnak a csapadékvíz megfelelő elvezetéséről.

Tipikus terasz burkolás hibák

A terasz burkolás gondos és magabiztos kezeket igényel, máskülönben pár évente újra és újra megismételhetjük a műveletet rengeteg pénzért. Ezért a munka előtt feltétlenül tájékozódjunk a témában, de legalábbis konzultáljunk egy szakemberrel. Terasz burkolás alkalmával az emberek az alábbi hibákat szokták leggyakrabban elkövetni:

· Nem készítettük megfelelően elő a felületet és így egyenetlen lesz a terasz.

· Nem fordítottunk kellő figyelmet a megfelelő vízelvezetésre. Ha 10%-os (háztól lefelé mutató) lejtésben burkoljuk le a teraszt, azzal biztosíthatjuk a csapadék szabad lefolyását.

· Rossz burkolattípust választottunk céljainkhoz vagy nem megfelelő a minősége.

· Túl hamar vittük fel nagy felületre a ragasztóbordákat, így hártyás lesz és levegőtől és nem fog hozzáragadni a burkolólap.

· Nem kentünk fel elegendő ragasztót. Így nem fog megfelelően tapadni a burkolat, ami kopogáshoz vagy elmozduláshoz is vezethet.

terasz burkolás hibák

Hasznosnak találta bejegyzésünket?
Akkor talán érdekelheti a ház kőburkolatok előnyeiről szóló cikkünk is!