Miért tökéletes választás a kőburkolat ragasztása hőszigetelésre?

A kőburkolat ragasztása hőszigetelésre kiváló megoldást nyújthat. Akár az otthonunkban, akár más helyiségben szeretnénk benntartani a meleget, ez a fajta megoldás tökéletes választást jelenthet. Amellett ugyanis, hogy tartós és esztétikus, végtelenül egyszerű telepíteni. Cikkünkben bemutatjuk a kőburkolat ragasztás legfontosabb lépéseit a hőmérséklet szabályozására.

Mit jelent a kőburkolat ragasztása hőszigetelésre?

A kőburkolat ragasztása hőszigetelésre olyan folyamat, amely során a lapokat valamilyen masszív anyagra rögzítik. Ebből a szempontból a legideálisabb a cement alapú beton- vagy betonaljzat. Fontos, hogy a ragasztó megfelelően elő legyen készítve, a panelek pedig ideálisan illeszkedjenek. Ellenkező esetben ugyanis a szerkezet nem fogja tudni maximálisan biztosítani a helyiség hőszigetelését.

Kőburkolat ragasztása hőszigetelésre beltérre
Kőburkolatok széles kínálata a STAR STONE-tól

Egyszerűség és tartósság, avagy a módszer előnyei

  • Egyszerű karbantartás: A kőburkolatot rendkívül egyszerű gondozni és tisztítani, mivel a kosz nem tapad meg a felületén. Elég egy szappanos, vizes ronggyal áttörölni, nincs szükség különleges tisztítószerekre. Ezen kívül a karcolásoknak, kopásoknak és egyéb sérüléseknek is kifogástalanul ellenáll.
  • Gyors telepíthetőség: A használati utasítás áttanulmányozását követően magunk is felrakhatjuk az előregyártott paneleket. Az útmutatói ismeretek elsajátítása után könnyedén felragaszthatjuk azokat a kívánt felületre.
  • Tökéletes tartósság: A kőburkolat ragasztása hőszigetelésre masszív alternatíva, így kitűnően ellenáll az extrém időjárási viszontagságoknak. Legyen szó fagyról vagy jéghideg szélről, az anyag jelentős mértékben hozzájárul a beltéri hőfok optimalizálásához.

Hogyan történik a kőburkolat ragasztása hőszigetelésre?

A különböző raklapon található paneleket vágás után mindig mossuk le a cementportól való megtisztítás céljából. Esőben, valamint +5°C -nál alacsonyabb és +25°C -nál magasabb hőmérsékleten soha ne végezzünk szerelési munkálatokat. Ezen kívül mindig figyeljünk oda, hogy nagy kiterjedésű felületeknél használjunk fugázást.

Előkészítő lépések 

Ha új cement padlóról van szó, legalább 28 napot kell érlelni. Ezt követi a szennyeződések eltávolítása és az egyenlőtlenségek korrigálása. Léteznek igen abszorbens felületek, amelyeket mindenképp tanácsos valamilyen univerzális alapozóval kezelni. Majd a 25 kg-os zsák ragasztót 7,5 liter vízzel összekeverjük, hogy homogén sűrűségű anyagot kapjunk. 

A ragasztó felvitele 

A továbbiakban megkezdődhet a ragasztó felhordása és eloszlatása a glettvas sima részével. Fontos, hogy az eszköz horgonyolt oldalával kialakítsunk egy 6-10 mm-es szélességet és mélyedést a panelek méretének függvényében. Elengedhetetlen, hogy a ragasztót mind a lap alsó, mind a lap felső részén kellőképpen oszlassuk el.

A kőburkolat ragasztása hőszigetelésre 

A kőburkolat ragasztása hőszigetelésre tulajdonképpen a panelek betonaljzatra történő megfelelő elhelyezését jelenti. Először érdemes puszta kézzel óvatosan lenyomnunk, majd gumikalapáccsal rásegítenünk, amennyiben szükséges. A lap és a ragasztó közötti érintkezési felület minimum a panel 2/3-át kell, hogy alkossa, így kifogástalan lesz a hőfokszabályozás.

Impregnálás és fugázás 

Mielőtt rálépnénk a burkolatra, minimum 24 órát tanácsos várni. Ugyanennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy fugázással eltüntessük a réseket, így biztosítsuk a pontos illeszkedést. Azt azonban lényeges hangsúlyozni, hogy bármilyen más munkálatot, többek közt az impregnálást is kizárólag 72 óra múlva végezhetjük el.

Miért fontos az utasítások betartása?

Mindig az adott kőburkolat és betonfelület típusának megfelelő anyagokat, valamint eljárási módokat alkalmazzuk. Éppen ezért elengedhetetlen a szerelésre vonatkozó utasítások maradéktalan betartása. Akár családi ház, akár vendéglátóhely, akár borospince ötleteket keresünk a kőburkolat ragasztása hőszigetelésre minden esetben kiváló választást jelenthet.

Ha további ötletekre vagy információra van szüksége, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!