Kerti szegély ötletek: 4 kreatív tipp a gyönyörű udvarért

Mindenkinek van egy elképzelése, hogy milyen kertet szeretne otthonába. Az álom udvar kialakítása azonban nem kis feladat, aminek szerves része a szegélykő. Ezért kerti szegély ötletek és tanácsok összegyűjtésével szeretnénk segíteni ebben a bejegyzésünkben, hogy Ön is rátaláljon a megfelelő megoldásra.

Miért fontos a megfelelő szegélykő kiválasztása?

A kerti szegélyek nagyon fontos részei a kerttervezésnek, mivel segítenek meghatározni a kert határait és megadják azt a kis pluszt, ami a kertet otthonossá teszi. Emellett számos egyéb előnnyel rendelkeznek: 

  • Tartósság:  Egy prémium minőségű szegélykő nagyon tartós és időtálló, így hosszú távon is jó választás.
  • Esztétika: A kerti szegélykövek dekoratívak és színesek, ezért jól illeszthetők a kert környezetébe, és könnyen fel tudjuk velük dobni az udvar hangulatát.
    Könnyen karbantartható: Ha megfelelő minőségű követ választunk, akkor, nemcsak egy hosszú ideig tartós megoldás mellett döntünk, de egy könnyen karbantartható és tervezhető kertünk lesz az ültetés és gondozás szempontjából.
  • Határoló funkció: A szegélykő segít definiálni a kert határait és otthonossá tenni a kertet.
  • Változatos: Számos formája és anyaga lehet, így könnyen megtalálhatja a kerthez és az ízléséhez legjobban illő megoldást.
  • Védelmi funkció: Segít megvédeni a kertet bizonyos rovaroktól, állatoktól és a talajeróziótól.
Kerti szegély ötletek az varázslatos kertért_02

Kerti szegély ötletek különböző anyagok szerint

Kerti szegély ötletek kőből 

A kőszegélyek nagyon tartósak és időtállók, így hosszú távon is remek választás lehet. Emellett nagyon sokszínűen felhasználhatók. Terméskő vagy macskakő segítségével például könnyedén alakíthatunk ki rusztikus hangulatot kertünkben. A járdák burkolataként és az ágyások menti szegélykőként is alkalmazható, ráadásul többféle színben és méretben kaphatók, ezért valóban változatos kialakítást hozhatunk létre segítségükkel. 

A klasszikus virágágyás szegély

Ha a virágágyást szeretnénk elválasztani a kert többi részétől, akkor a legtöbb esetben a készen kapható, klasszikus megoldással találkozhatunk. Ezek általában fából vagy bambuszból készülnek, de kapható fagyálló műanyag kivitelben is. Az elhelyezését tekintve ez a legegyszerűbb megoldás, ugyanis csak egy ásóra van szükség, hogy kb. 10 cm mélyen leássunk, majd a szegély alsó részét a talajba helyezhessük. 

Téglából 

A téglából épített szegélyek nagyon dekoratívak és színesek, jól illeszkednek a kert környezetébe. Jó minőségű tégla esetén egy rendkívül tartós megoldás, így remek választás lehet, ha szívesen bíbelődünk vele. Egyszerűen csak szorosan egymás mellé kell helyezni a téglákat, úgy, hogy ne hagyjunk rést köztük. Érdemes kicsit magasabbra építeni, hogy könnyedén le tudjuk nyírni mellett később a füvet, és ne kelljen szegélynyírót használni. 

Kerti szegély ötletek növényből 

Növényekből is alkothatunk szegélyt. Ehhez csupán ássunk fel egy hosszú sávot és ültessünk bele sok kis virágot. A szappanfűvel, veronicaval, ürömmel, vagy tatárvirággal látványos kerti szegélyt tudunk létrehozni. Ez a megoldás nagyon látványos és színpompás lehet. 

Amennyiben prémium minőségű szegélykövet szeretne kerti ágyásaihoz használni, keressen minket elérhetőségeink egyikén, vagy kérjen ajánlatot!